Е-КНИГИИзкуството е любов.
Избрани страници от домашния архив на Йордан Заимов. 
Предговор и съставител: проф. Рая Заимова, художник: Св. Мариновски, езикова редакция: Маргарита Серафимова, фотографии: Биляна Карастоянова.
София, ИК „Гутенберг“, 2021 г.  
​ISBN  978-619-176-202-6

В книгата са включени избрани страници от домашния архив на Йордан Заимов (1921-1987), които го представят в различна светлина от тази на утвърден езиковед и академичен учен. Дневникът му (1941-1946), авторските стихове, преводите от класически и нови езици, както и събраните легенди от отделни краища на България, го представят като широко скроен човек с подчертани интереси към литература и изкуство. Заниманията му по скулптура при изявения Андрей Николов (1878-1959) разкриват търсенията му в областта на ваятелското изкуство. В приложението „Из ателието на Йордан Заимов“ са поместени 15 снимки с негови авторски скулптури.


ЛИНК КЪМ PDF:    ПРЕГЛЕД

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Непознатият фотограф Геор Волц.
автор и куратор: Биляна Карастоянова,
сканиране и подбор на фотографиите: Биляна Карастоянова,
Обработка и ретуш на фотографиите: Росен Ненов,
Предговор (уводен текст): д-р Андрей Захариев, проф. Георги Лозанов,
Оформление на корица: Анна Стоева.
София, GLP Printing, 2021 г.
                                                              ISBN: 978-619-188-595-4

     Книгата албум „Непознатият фотограф Георг Волц“ събира в себе си голяма част от творчеството на именития български фотограф с германо-френски корени и гръцки произход.

След дългогодишна работа по дигитализацията на запазения архив на фотографа могат да бъдат видяни  непоказвани досега фотографии.

Заснетото от Георг Волц  фотографско наследство има висока историческа и художествена стойност, като обхваща едни от най-бурните времена в Трето българско Царство.

Настоящата книга албум е един всеобхватен опит да се направи монографичен портрет на тази колоритна личност. Георг Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX век, а след 1905 г. става придворен фотограф на княз Фердинанд I. Той е автор на множество от популярните студиини портрети и непринудени фотографии на царското семейство.

Георг Волц фотографира едни от най значителните кадри от бойните действия през Балканската война. Запазеният семеен архив на фотографа, включва  репортажни кадри от важни събития като обявяването на Независимостта на България, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на храм-паметника Св. Александър Невски и голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица.

Волц заснема възхитителни панорамни фотографии на България, направени от аероплан, каето го превръща в един от пионерите в тази област.

Благодарение на неговите безценни кадри от София и цяла България, съвременния човек може да придобие ясна представа за тогавашния бит и живот на хората.

Фотографът Георг Волц остава на поколенията след него множество безценни кадри, някои от тях добре познати, като например снимката на кръга „Мисъл“, а други от тях непознати до излизането на тази книга албум.

Автор на книгата албум е Биляна Брайкова Карастоянова. Обработката и ретуша на хартиените снимки и стъклени плаки са направени от Росен Ненов.

Книгата е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц, внучка на фотографа и радетел на френско-българската дружба и сътрудничество. По-голяма част от фотографиите, част от книгата албум са любезно предоставени от внука на Георг Волц – инж. Иван Терзиев.

В книгата са включени над 900 подробно описани фотографии, биография и родословно дърво на фотографа.

Книгата е разделена на следните глави: Спомени от фронта на Балканската война, Стара София, Окръг София, Пейзажи от България, Личности, портрети, Събития, Царят и неговото семейство.

ЛИНК КЪМ PDF  С ЧАСТ ОТ КНИГАТА:    ПРЕГЛЕД
*Ако желаете да видите цялата книга, можете да я закупите от сайта в графа магазин!