НОВИНИ

    На 17 септември 2021 година се връчиха годишните награди на Столична община за ярки постижения в областта на изкуството. Събитието се състоя в Софийска градската художествена галерия в 16:00 часа. Там бяха отличени творци с принос към София в различни области, сред които литература, театър, музика, визуално-пластични изкуства, художествена фотография, кино, архитектура. 
  На денят на София Биляна Брайкова Карастоянова беше удостоена с награда в графа "художествена фотография" за фотографската книга "Непознатият фотограф Георг Волц".
​​​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Галерия "Синтезис" представи официалното видео за изложбата и книгата "Непознатият фотограф Георг Волц". Приятно гледане!
​​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
      На 24 юни 2021 година от 18:30 часа в клуб „Журналист“ в Съюз на Българските Журналисти беше представена книгата „Непознатият фотограф Георг Волц“. На представянето се събраха приятели, съмишленици и журналисти, за да обсъдят книгата и да й се насладят в приятна компания.
      Събитието беше открито от д-р Андрей Захариев, който говори за интересни подробности около личността и творчеството на фотографа.
      Биляна Брайкова Карастоянова и Росен Ненов пък представиха подробности около процеса на работа по книгата и трудностите, които са срещнали.
       Книгата албум „Непознатият фотограф Георг Волц“ събира в себе си голяма част от творчеството на именития български фотограф с германо-френски корени и гръцки произход.
        След дългогодишна работа по дигитализацията на запазения архив на фотографа могат да бъдат видяни  непоказвани досега фотографии.
      Заснетото от Георг Волц  фотографско наследство има висока историческа и художествена стойност, като обхваща едни от най-бурните времена в Трето българско Царство.
      Фотографът Георг Волц остава на поколенията след него множество безценни кадри, някои от тях добре познати, като например снимката на кръга „Мисъл“, а други от тях непознати до излизането на тази книга албум.
        Автор на книгата албум е Биляна Брайкова Карастоянова. Обработката и ретуша на хартиените снимки и стъклени плаки са направени от Росен Ненов.
       Книгата е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц, внучка на фотографа и радетел на френско-българската дружба и сътрудничество. По-голяма част от фотографиите, част от книгата албум са любезно предоставени от внука на Георг Волц - инж. Иван Терзиев.
       В книгата са включени над 900 подробно описани фотографии, биография и родословно дърво на фотографа. А уводните думи са написани от доц. Георги Лозанов и д-р Андрей Захариев.
        Книгата е с твърди корици, луксозно издание, състои се от 328 страници, формат: 70/100/16, печатните коли са: 20,5.
       Графичното оформление, предпечатната подготовка и печата са направени от GLP Printing.
       Книгата е разделена на следните глави: Спомени от фронта на Балканската война, Стара София, Окръг София, Пейзажи от България, Личности, портрети, Събития, Царят и неговото семейство.
     Изданието на книгата албум е двуезично на български и английски език.

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=50319
http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=50274
http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=50186

​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
​       На 17 юни 2021 година в 18:30 часа в галерия „Синтезис“ беше открита официално изложбата „Непознатият фотограф Георг Волц“. Въпреки голямото количество дъжд интереса към събитието беше голям, а опашката от желаещи да присъстват се простираше и на тротоара пред галерията.
    С встъпителни думи доц. Георги Лозанов представи творчеството на великия фотограф Георг Волц. Той обрисува с думи снимките, които могат да се видят в изложбата до 11 август.
    Домакин и куратор на изложбата беше г-жа Надежда Павлова. Авторът на едноименната книга и куратор на изложбата Биляна Брайкова Карастоянова също беша част от представянето на събитието.
    Представител на печатницата GLP Printing, благодарение на която книгата албум е факт беше Даниеле Индако. Той е брат на покойната Франсоаз Мари Режин Волц, внучка на фотографа Георг Волц и радетел на френско българската дружба и сътрудничество. Изложбата и книгата албум са в нейна памет.
     На събитието присъства Негово Величество Цар Симеон II. Той посети галерията преди откриването на изложбата и с интерес разгледа представените фотографиите, съпроводен от Биляна Карастоянова и Надежда Павлова, а след това присъства и на официалната част. Негово Величество получи от инициатора на проекта Биляна Карастоянова книгата албум с над 900 броя непоказвани фотографии на Георг Волц.
    На събитието присъства посланикът на Франция за България г-жа Флоранс Робин, г-жа Биляна Генова - директорът на дирекция „Култура“ към Столична община, д-р Андрей Захариев, д-р Тихомир Мустаков, фотографът Иво Хаджимишев, фотографите Цветан Томчев и Зафер Галибов, както и много други обществено значими личности и представители на медиите.
     Също така дойдоха и представители от фамилията Волц – внукът на Георг Волц инж. Иван Терзиев и неговото семейство, както и ст. н. с. д-р Маргарита Джарова.
     Изложбата включва над 100 броя фотографии от творчеството на Георг Волц. Това е първото задълбочено представяне на работата на един от най-значимите български фотографи от края на XIX и началото на XX век, а след 1905 г. става придворен фотограф на княз Фердинанд I. Изложбата обхваща периода от 1900 г. до началото на на Първата Световна война. Освен непоказвани до този момент фотографии на Георг Волц от Балканската война, тя включва и снимки от стара София, пейзажи от различни места в България и първите въздушни панорамни снимки на България, направени от фотографа с аероплан. Архивът на фотографа включва и репортажни кадри от важни събития от периода на Трето Българско Царство като: обявяването на Независимостта на България, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на храм-паметника Св. Александър Невски и голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица.
     В изложбените зали са изложени оригинални стъклени фотографски плаки от семейния архив на Георг Волц, вестник „Илюстрацион“, на чиято корица е известната снимка на Н.В. Цар Фердинанд на калето в Кавала, както и оригинални хартиени снимки на фотографа от Балканската война.
     Изложбата се осъществява с подкрепата на фонд „Култура“ към Столична община и незаменимата помощ на Емануила Живкова от фондация "Таратанци".
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
        *          Имаме удоволствието да Ви съобщим добрата новина, че дългоочакваната книга-албум за фотографа Георг Волц и фотографската изложба към нея се намират във финална подготовка.
         След дълга и усърдна работа зрителите и читателите ще могат да се насладят на изяществото и колорита във фотографиите на един от най-значимите български фотографи от началото на ХХ век.
          Неговият документален фотографски очерк обхваща периода от 1900 до началото на Първата Световна война. Ще имате уникалната възможност да видите непоказвани до сега изображения от Балканските войни, Стара София, пейзажи от цяла България, както и незабравими кадри от историята на Трето Българско Царство.
Композицията в кадровото пространство, която Волц е направил е поразяващо точна, създавайки чувство за дълбочина на кадъра и изграждайки пластиката на изображението.
         Ще се потопите в невероятния разказ, който кураторите Биляна Карастоянова и Надежда Павлова са ви подготвили в изложбената зала на Фотосинтезис. Ще имате възможността да разгледате първите въздушни панорамни снимки на България, направени от фотографа с аероплан.
         В залите ще бъдат представени фотографски кадри от обявяването на Независимостта, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на храм-паметника Св. Александър Невски, голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица и много други значими събития от българската история.
       Ще представим непоказвани портрети на Негово Величество Цар Фердинанд I и семейство му, известни личности, военни, както и непринудени фотографии  от живота и бита на българското население.
          Относно фотокнигата д-р Андрей Захариев казва: „Тя в действителност е извънредно ценна и заслужава напълно да й се признае изключителност. Защото разкрива в пълнота пред погледа ни невероятно богатото и ценно както в документален, така и в художествен план наследство на един феноменален фотограф.“       
       А за фотографиите Георги Лозанов допълва: „Символическият преход от видимото към невидимото осигурява дълбочината в посланието на кадрите му – това, което виждаш в тях, те кара да се замислиш за онова, което остава отвъд уловения миг, и да усетиш онова, което остава отвъд човешкия опит.“
    Биляна Брайкова Карастоянова осъществи нелеката задача да обработи хиляди фотографски плаки и хартиени снимки, да ги опише и събере всичко най-значимо в монографичен портрет за Непознатият фотограф Георг Волц.
        Това не би било възможно без любезната помощ на внука на Георг Волц - инж. Иван Терзиев, който през всички тези години е успял да съхрани стъклените плаки на великия фотограф.
       Процесът на дигитализацията и тяхното по-нататъшно съхранение са от огромно значение, за да могат да достигнат непокътнати до следващите поколения. Огромен принос за обработката и ретуширането на сканираните кадри има Росен Ненов.
        Фотографската изложба не би могла да се осъществи без незаменимата помощ на Емануила Живкова и културната организация „Таратанци“.  
         Изложбата е част от 12 Европейски месец на фотографията 2021 към Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е финансирана от програма „Култура“ към Столична община.
         Проектът е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц (1948-2017), внучка на Георг Волц, радетел на френско-българската дружба и сътрудничество.
         Официалното откриване на изложбата ще се състои в 18:30 часа на 17 юни в галерията на Photosynthesis, намираща се на булевард „Васил Левски“ 57 в град София. Всички, които имат желанието да посетят изложбата са добре дошли. Тя ще продължи до 11 август.

Официална фейсбук страница:  https://www.facebook.com/georgwolz


Официална страница Галерия Синтезис:   https://photosynthesis.bg/statia/Nepoznatiat-fotograf-izlozhba-s-fotografii-na-Georg-Voltz.html
Фотографът Георг Волц с децата му - Симоне и Роберт.
                    Негово Величество Цар Фердинанд I
                 в парадна униформа, около 1910 година.
                      Портрет на Княз Борис Търновски.
Историята на Трето Българско Царство продължава!
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 26 Декември 2019 година Българска Национална Телевизия отбеляза своя 60-ти
юбилей. ЧЕСТИТО!!!
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
   *  На 15 октомври 2019 година се състоя  Работилница по улична фотография с лектор Биляна Брайкова  Карастоянова. Събитието беше организирано от ''SlavConf." и се проведе в "Sophia LAB".
        На него участниците се запознаха с пластиката на този фотографски жанр, с творчеството на неговите най-големи майстори, а също така имаха възможност да заснемат свои снимки на улицата, които после да бъдат дискутирани в творческия панел.
Още информация може да намерите на следните адреси:
https://www.facebook.com/events/426526661335331/
​https://slavconf.com/workshops/
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
      *   Излязоха два поредни броя на списанието за ретро автомобили "Автокласика и Мотоциклети".
      В броя от Юли-Август месец 2019 година е публикуван пътепис за пътуването на фотографката до Москва и Санкт-Петербург с ретро возилото "ВАЗ 2105". Както и снимки от Ретро Парада за Спасовден, който се провежда всяка година.
     А във второто списание от Септември месец 2019 година, читателите могат да се потопят в атмосферата на националния събор на Лада Клуб България, който тази година се проведе на 22 юни в местността Узана.
Фотографиите към статиите и в двата броя са дело на Биляна Карастоянова.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 22 май 2019 година във фоайето на Университетска библиотека   „Св. Климент Охридски”  се откри изложбата:  „Път към Бога”- Възрожденският Самоков - град на ковачи, зографи и печатари. Бяха изложени ценни книги от хранилището на библиотеката, както и щампи от Историческия музей – Самоков.  В експозицията бяха показани ръчно печатани и изографисани книги от Никола Карастоянов и неговите синове, както и от други знатни самоковски фамилии като тази на Доспейския и Зографския род.
Биляна  с майка си  Виргиния пред експонати от изложбата.
Представяне на изложбата във фоайето на библиотеката.
"Пасхалия" напечатана от Никола Карастоянов.
"Ерминия" напечатана от Никола Карастоянов.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
     * На 19 октомври 2018г. Биляна Брайкова Карастоянова взе участие в международния форум "SlavConf. - Desire of Creating", разглеждащ проблемите, бъдещото развитие и възможностите в сферата на кино индустрията, продуцентството, сценаристиката и документалистиката в България.  
  Събитието се състоя в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и беше насочено към студенти, докторанти, преподаватели, организации, управители и лицата в образователния сектор.
  ​В дискусионния форум в панел ''Кино'' взеха участие още доц. д-р Огнян Ковачев, д-р Деян Статулов и д-р Георги Стайков.
* На 17 октомври 2018г.  се проведе лекция за смисъла на репортажно-документалната фотография с лектор Биляна Брайкова Карастоянова. Събитието  се състоя в зала "17 ноември" в Националния Студентски дом. Повече информация може да се намери на следните адреси:
https://slavconf.com/photography-workshop-2018/
https://facebook.com/events/2446713405368772/
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 18 юли 2018 година се откри изложбата "Върхове", състояща се от непоказвани до този момент пейзажни фотографии от Димитър Карастоянов. Събитието се проведе в музея на фотографията в Казанлък. Официални гости бяха наследниците на фамилията Карастоянови. 
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 27 февруари 2018 година  в "Фотосинтезис" проф. д.и.н. Анна Топалджикова представи своята книга "ОТЛИТАЩОТО ВРЕМЕ.  Лъч светлина през обектива.
Фотографската фамилия Карастоянови". 
Анна Топалджикова е пра-внучка на Иван Карастоянов и близка приятелка и роднина на Биляна и Виргиния Карастоянови.
Романа представя един интересен прочит на историческите събития, свързани с фамилията Карастоянови. Завладяващ документален разказ, преплетен с фикция и родова памет, богато визуализиран.   
​Част от снимковия материал в книгата, свързан с Божидар Карастоянов, е предоставен от Биляна и Виргиния. Събитието беше отразено с фотоапарат от  Биляна Карастоянова.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 *  На 18 май 2017г. от 18 часа в филмотечно кино "Одеон"  се проведе официалната премиера на филма "Карастоянови- два века през обектива". Опраторскатата работа и режисурата във филма са дело на Биляна Брайкова Карастоянова, а монтажът на Деннис Тодоров.
     Освен него беше прожектиран и документалният филм " Дългият път на тютюна", където оператор и режисьор е Бончо Карастоянов.
     Също така във фоайето на киното бяха изложени фотографии от снимачния процес на филма "Данка" и други емблематични български филми, чието операторско майсторство е дело на Бончо Карастоянов. Така че зрителите се насладиха както на филмовата програма, така и на фотографската изложба, придружена с чаша вино.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 


​* На 27 април 2017 година от 18:00 часа в Националната Художествена Галерия беше официално открита дългоочакваната изложба: "Карастояновите- Основоположници на българската фотография". Изложбата е организирана от фотографа Иво Хаджимишев, с подкрепата на семейство Гипсън. 
     На изложбата са представени непоказвани до сега снимки на цялата фотографска фамилия, подредени в няколко зали на различна тематика. Има както семейни снимки на царската фамилия, така и изгледи от стара София, репортажни и художествени снимки, част от визуалната история на България. В една от залите са подредени и автентични фотографски оригинали на твърд картон.
     В изложбата за първи път е показан специално направеният филм, дело на пра-внучката на Божидар Карастоянов. Филмът "Карастоянови-два века през обектива" ще се прожектира на специален екран в изложбата, заедно с визуалната презентация от изложбата, също дело на Биляна Брайкова Карастоянова. 
      На представянето на изложбата присъства и Негово Царско Величество Симеон III, както и други интересни личности, част от културния живот на столицата.
      Изложбата ще може да се види до 11 юни 2017г. в НХГ София, а по-късно и по другите градове на които ще гостува.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________* На 21 март 2017 започнаха курсовете по Видео обучение на природозащитната организация "За земята". Те ще продължат един месец, като идеята е присъстващите да придобият основни знания за изграждането на аудио-визуалната среда в един филм. Преподавател по основи на композицията и експозицията, работа със снимачна техника, движение на камерата и режисура е Биляна Брайкова Карастоянова. Обучението ще бъде до 25 април 2017г., като на финала му всяка от предварително формираните групи ще представи свой завършен проект.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


​* На 8 април 2012г. беше представена пред публика първата самостоятелна изложба на Биляна Брайкова Карастоянова. В нея са показани снимки от Италия и снимки на животни.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 


* В град Кюстендил на 26.08.2011г. се проведе аудио-визуалната платформа за изкуство- "Art elements". На градския площад Велбъжд можеше да се видят боди арт, брейк денс и други модерни изкуства. Под звуците на електронна музика беше представена и фотографска изложба, в която взе участие Биляна Брайкова Карастоянова. Снимките бяха на тематика, свързана с модерната и младежка визия на фотографското изкуство. Изложбата ще гостува на града в продължение на един месец.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

* На 17 Декември 2008 г. се състоя Фотоизложба по случай 120 годишнината на Университетската библиотека " Св. Климент Охридски". В нея участваха както снимки на Биляна Брайкова Карастоянова, така и снимки от архива на Божидар Карастоянов. Изложбата се намира в заемната служба на библиотеката и ще бъде постоянна експозиция.