НОВИНИ

     На 19 октомври 2018г. Биляна Брайкова Карастоянова взе участие в международния форум "SlavConf. - Desire of Creating", разглеждащ проблемите, бъдещото развитие и възможностите в сферата на кино индустрията, продуцентството, сценаристиката и документалистиката в България.  
  Събитието се състоя в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и беше насочено към студенти, докторанти, преподаватели, организации, управители и лицата в образователния сектор.
  ​В дискусионния форум в панел ''Кино'' взеха участие още доц. д-р Огнян Ковачев, д-р Деян Статулов и д-р Георги Стайков.
На 17 октомври 2018г.  се проведе лекция за смисъла на репортажно-документалната фотография с лектор Биляна Брайкова Карастоянова. Събитието  се състоя в зала "17 ноември" в Националния Студентски дом. Повече информация може да се намери на следните адреси:
https://slavconf.com/photography-workshop-2018/
https://facebook.com/events/2446713405368772/
На 18 юли 2018 година се откри изложбата "Върхове", състояща се от непоказвани до този момент пейзажни фотографии от Димитър Карастоянов. Събитието се проведе в музея на фотографията в Казанлък. Официални гости бяха наследниците на фамилията Карастоянови. * На 21 март 2017 започнаха курсовете по Видео обучение на природозащитната организация "За земята". Те ще продължат един месец, като идеята е присъстващите да придобият основни знания за изграждането на аудио-визуалната среда в един филм. Преподавател по основи на композицията и експозицията, работа със снимачна техника, движение на камерата и режисура е Биляна Брайкова Карастоянова. Обучението ще бъде до 25 април 2017г., като на финала му всяка от предварително формираните групи ще представи свой завършен проект.
 *  На 18 май 2017г. от 18 часа в филмотечно кино "Одеон"  се проведе официалната премиера на филма "Карастоянови- два века през обектива". Опраторскатата работа и режисурата във филма са дело на Биляна Брайкова Карастоянова, а монтажът на Деннис Тодоров.
     Освен него беше прожектиран и документалният филм " Дългият път на тютюна", където оператор и режисьор е Бончо Карастоянов.
     Също така във фоайето на киното бяха изложени фотографии от снимачния процес на филма "Данка" и други емблематични български филми, чието операторско майсторство е дело на Бончо Карастоянов. Така че зрителите се насладиха както на филмовата програма, така и на фотографската изложба, придружена с чаша вино.
 


​* На 27 април 2017 година от 18:00 часа в Националната Художествена Галерия беше официално открита дългоочакваната изложба: "Карастояновите- Основоположници на българската фотография". Изложбата е организирана от фотографа Иво Хаджимишев, с подкрепата на семейство Гипсън. 
     На изложбата са представени непоказвани до сега снимки на цялата фотографска фамилия, подредени в няколко зали на различна тематика. Има както семейни снимки на царската фамилия, така и изгледи от стара София, репортажни и художествени снимки, част от визуалната история на България. В една от залите са подредени и автентични фотографски оригинали на твърд картон.
     В изложбата за първи път е показан специално направеният филм, дело на пра-внучката на Божидар Карастоянов. Филмът "Карастоянови-два века през обектива" ще се прожектира на специален екран в изложбата, заедно с визуалната презентация от изложбата, също дело на Биляна Брайкова Карастоянова. 
      На представянето на изложбата присъства и Негово Царско Величество Симеон III, както и други интересни личности, част от културния живот на столицата.
      Изложбата ще може да се види до 11 юни 2017г. в НХГ София, а по-късно и по другите градове на които ще гостува.


​* На 8 април 2012г. беше представена пред публика първата самостоятелна изложба на Биляна Брайкова Карастоянова. В нея са показани снимки от Италия и снимки на животни.

 


* В град Кюстендил на 26.08.2011г. се проведе аудио-визуалната платформа за изкуство- "Art elements". На градския площад Велбъжд можеше да се видят боди арт, брейк денс и други модерни изкуства. Под звуците на електронна музика беше представена и фотографска изложба, в която взе участие Биляна Брайкова Карастоянова. Снимките бяха на тематика, свързана с модерната и младежка визия на фотографското изкуство. Изложбата ще гостува на града в продължение на един месец.

* На 17 Декември 2008 г. се състоя Фотоизложба по случай 120 годишнината на Университетската библиотека " Св. Климент Охридски". В нея участваха както снимки на Биляна Брайкова Карастоянова, така и снимки от архива на Божидар Карастоянов. Изложбата се намира в заемната служба на библиотеката и ще бъде постоянна експозиция.