НОВИНИ

   * На 12 юни 2024 година във вестник "24 часа" излезна статия за фамилията Карастоянови.

В нея под формата на интервю Биляна Карастоянова разказва семейната история на рода си.
                                                                                                                                            ЛИНК КЪМ СТАТИЯТА:
                                                                                                                 https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/18159248
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
*  На 5 юни 2024 година в реконструираните Централни хали се откри изложбата "София в минало време".
    Събитието се организира с партньорството на „Бохемска София". Изложбата ще може да бъде видяна до 23 юни на най-новото пространство за култура и изкуство в столицата, намиращо се в сутерена на Централни хали.
      Това е първата изложба, която е представена в тази емблематична историческа сграда.
Изложбата се състои от 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. На тях се виждат едни от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.
     Димитър Карастоянов фотографира облика на тогавашна София. Това е период на бурни архитектурни промени в столицата.
     Част от снимките са публикувани за пръв път в рекламния албум „София – 1912", издаден по поръчка на Народно осигурително дружество „Балкан". Кадрите, включени в изложбата, са предоставени от Виктор Топалов, създател на „Бохемска София".
     На откриването на изложбата присъстваха наследниците на известният фотограф -  Биляна Брайкова Карастоянова, майка ѝ Виргиния Брайкова и малката Божидара.
       Биляна Карастоянова говори на откриването за значимостта на творчеството на пра-пра дядо си Димитър Карастоянов.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
​   *  На 18 май - международният ден на музеите, в град Самоков официално бе открит паметник на пионера на българската фотография Анастас Карастоянов. Той се намира на главната улица "Цар Борис III" в непосредствена близост до паметника на възрожденския книжар Константин Фотинов и до Доспевската къща. Площадът, на който се намира бронзовата склуптура е при емблематичната Чорбаджийска фурна е  в историческата зона на града. Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където на приземния етаж в момента се оформя автентично възрожденско фотографско ателие. По този начин районът се обособява като своеобразно артистично пространство в Самоков.
        Официалното откриване на паметника на първия фотограф бе направено от кмета на Община Самоков инж. Ангел Джоргов и скулптора на монумента Маргарита Иванова. 
          На събитието присъстваха членовете на творческия колектив изработил паметника – ландшафтният архитект Калинка Даркчиева, проектантът на пространството около паметника арх. Мими Герасимова, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия - ставрофорен иконом Михаил Колев,  директорът на историческия музей в града д-р Веселин Хаджиангелов, фотографът Николай Трейман и други членове на управителният съвет на Национално Сдружение Фотографска Академия "Янка Кюркчиева".
          На церемонията по откриването на паметника естествено присъстваха и наследниците на Анастас Карастоянов - Биляна Брайкова Карастоянова, майка ѝ Виргиния Брайкова и най-малката наследничка - Божидара (дъщерята на Биляна).
     Самият паметник представлява фигурата на Анастас Карастоянов със своята голямоформатна камера, а зад него са представени под формата на негативи изображенията на княз Александър Батенберг, Васил Левски, Васил Странски, Стефан Караджа, Ильо войвода, представителите на Втора българска легия и съпругата на Анастас - Виктория Карастоянова с малкия им син Димитър.
           Този монумент е символ на признателността към достойния живот и значимото творчество на Анастас Карастоянов. 
200 години след рождението на тази светла личност в съзнанието на българския народ е по-жива от всякога благодарността за огромното творческо и историческо наследство, което Анастас оставя след себе си. То е изключително ценно за нас и за идните поколения.
        Без неговото всеотдайно дело българската култура и изкуство не биха били същите. Поклон пред паметта на самоковския възрожденец, положил стабилните основи на българската фотография.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 * На 15 февруари 2024 г. в 40 аудитория на  СУ " Св. Климент Охридски" беше представен новият сборник на Академично етноложко движение: "София - Скопие: културна динамика на градските пространства".
Снимката на корицата на сборника е направена от Биляна Карастоянова. Тя е съчетана чрез преливане със стара фотография, направена на същото място.
В своята научна статия (Визуална памет за Охрид в сбирката
 "Портрети и снимки" на Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий"), част от  книгата, Марина Яниславова разглежда подробно една фотография от Охрид, 1941 година на Божидар Карастоянов.
Освен тази статия в сборника могат да бъдат прочетени още много други интересни публикации от български и македонски автори.

Съпътстващо събитие беше и откриването на фотоизложбата „София-Скопие: културна динамика на градските пространства“, която вече беше представена по време на конференцията през ноември 2023 г. Автор на съвременните снимки в нея отново е Биляна Брайкова Карастоянова.

А сред архивните фотографии могат да се видят познати изображения от братя Карастоянови, Георг Волц и други известни фотографи.

Изложбата може да се посети във фоайето на 2 етаж, Южно крило на Софийски Университет в следващия един месец от откриването й.


Линк за изтегляне на pdf версията на сборника "София - Скопие: културна динамика на градските пространства:
ТУК​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
   * На 26 януари 2024 година в сградата на Исторически музей Самоков се проведе представянето на книгата "Анастас  Карастоянов".
     Нейн автор е Любомир Николов, а встъпителните думи към книгата са написани от д-р Веселин Хаджиангелов, Невена Митрева, Мирослав Александрович и Биляна Карастоянова.
        В книгата са преплетени данни за живота и делото на пионера на българската фотография Анастас Карастоянов.  Това е първият толкова изчерпателен труд на тази тема и е плод на дългогодишни проучвания.
      Описана е цялостната творческа дейност на Карастоянов като график и фотограф. Тя е разделена на две основни части – едната е посветена на Самоков, а другата - на Белград.
       На събитието присъстваха много гости и журналисти. Залата, в която се проведе представянето беше препълнена. Разбира се сред присъстващите бяха и наследниците на големият български фотограф - Биляна Брайкова Карастоянова с дъщеричката си Божидара и майка си Виргиния Брайкова.
        Освен авторът Любомир Николов и д-р Веселин Хаджиангелов, Биляна Карастоянова също имаше възможността да сподели с публиката впечатленията си за тази прекрасна книга-албум, посветен на 200-годишнината на Анастас Карастоянов.
       Представяне на книгата ще има и в други градове сред които София, Казанлък и Пирот.
​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    * На 20 ноември 2023 година от 11:00 часа в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на втория етаж се откри фотографската изложба "София-Скопие: културна динамика на градските пространства".
     Изложбата се състои от архивни кадри на София и Скопие от края на XIX и началото на XX век както и от съвременни фотографии, направени от Биляна Брайкова Карастоянова.
      Изложбата е част от научна конференция на същата тема. Научният форум  е третия от вече установената поредица София-Скопие. След успешното изпълнение на предходните два проекта през 2019 г. и 2021 г. отново със сътрудничеството на "Институт за етнологија и антропологија" в Скопие.
       Събитието за първи път е придружено от фотографска изложба.
    Конференцията и изложбата  „София-Скопие: културна динамика на градските пространства“ цели да създаде възможност за дискутиране и анализиране на множество теми и проблеми. Фокусът пада върху проучването на градските пространства, културната им динамика и развитие в историческа и съвременна перспектива. Поканата за публикация и участие в научна конференция е отправена към широк кръг учени и изследователи от България и Северна Македония.
      Събитието е по проект на "Академично Етноложко Движение" и се провежда с подкрепата на Столична община по Програма "Култура".
     При откриването на фотографската изложба Биляна Карастоянова заяви, че е била изключително щастлива  да работи по проекта, защото темата за Стара София винаги силно я е вълнувала. Тя каза още, че докато снима улична фотография, винаги търси различната и непозната страна на този град, изпълнен с истории и легенди. Стига да потърсиш малко повече из неговите потайности, можеш да откриеш романтичния и леко меланхоличен дух на отминалото време.
   Изложбата ще бъде показана на още няколко интересни места през следващите месеци. Следете сайта и страницата на проекта във Фейсбук, за да разберете къде и кога изложбата ще намери място.
https://www.facebook.com/Project2023AES/
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
     *  На 16 ноември 2023 година от 17:30 часа в Регионалния исторически музей в Благоевград се откри изложбата "Есен на пътешественика в музея". Тя се организира за втора поредна година със съдействието на Община Благоевград. Главният инициатор на събитието е Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма – Абужет.
        Като член на организацията тази година в събитието взе участие и Биляна Брайкова Карастоянова. Тя представи нейни фотографии от Ирландия и Северна Ирландия.
         Откриването на изложбата премина при голям интерс от местни посетители и хора, дошли специално за откриването.
        Тази година в изложбата имаше и международно участие от страна на словашки фотографи, които представиха снимки от тяхната държава.
        Събитието беше придружена и от представянето на книгата "21 уикенда" от Пламен Старев и Кристиан Минчев.
       Изложбата може да бъде посетена до края на годината в зала "Временни изложби" в Регионалния исторически музей в Благоевград.

https://www.facebook.com/events/1738218203347660/
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
*    На 9 август 2023 година за първи път в Ардино беше прожектиран документалният филм „Софийските години на Мустафа Кемал 1913 – 1915“. Салонът на читалището в родопския град бе изпълнен със зрители, дошли да видят лентата, заснета от журналистката Нахиде Дениз и режисьорът от Турция Уфук Каракаш. Представянето на филма е в рамките на програмата на традиционните „Дни на Ардино 2023“.
     Сред официалните гости на събитието беше и Биляна Карастоянова, която в филма говори за своя прадядо - известния софийски фотограф Димитър Карастоянов, който преди 110 години е направил уникална снимка на Мустафа Кемал.
На премиерата бяха дошли кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът Наско Кичуков, секретарят на общината инж. Кемал Алиев.
    След края на прожекцията, от свое име и от името на общинското ръководство кметът инж. Изет Шабан също изрази искрените си благодарности към журналистката Нахиде Дениз, режисьора Уфук Каракаш, Биляна Карастоянова и на всички, които са участвали в документалния филм. „Филмът е уникален по рода си. Поздравления!“, заяви Изет Шабан. Той съобщи, че ще има продължение на филма за живота на Мустафа Кемал в Западна Тракия – Солун.

Повече информация за филма и събитието може да намерите тук:

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/504279-obshtina-ardino-v-ardino-predstaviha-dokumentalniyat-film-za-sofiyskite-godini-

 ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
            * Най-новото издание на романа "Вълшебната планина" от Томас Ман беше представено в Камерната зала на Младежкия театър "Николай Бинев" на 5 април, 2023г. в 19 часа. Събитието беше част от постоянната кампания "Домът на думите" на Младежкия театър, която има за цел да създаде мост между зрителите и създателите на добра литература.
 
               На български съществува един превод на "Вълшебната планина" – впечатляващ, въздействащ, облагороден от красотата на позабравения и скрит под финия воал на времето български език. Правен е в началото на 70-те от Тодор Берберов и е излизал в три издания преди настоящото – през 1972, 1984 и 2000 година, така че повече от 20 години този шедьовър на световната класика не беше преиздаван.

                      Събитието се организира с участието на Майа Разбойникова-Фратева (преподавател по немскоезична литература в Катедрата по германистика и скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски“) и Тодор П. Тодоров (доктор по философия и доцент във Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, преподаващ „Философия на средновековието и ренесанса“).
Модератор беше доц. Биляна Курташева – доктор по теория и история на литературата, главен асистент в Нов български университет. Животът и творчеството на блестящия български преводач Тодор Берберов представи доц. д-р Ренета Килева-Стаменова – уважаван специалист по Теория и практика на превода от немски език и преподавател в специалност немска филология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 
               На организираното от издателство ICU събитие присъства дъщерята на д-р Тодор Берберов - Виргиния. За жалост внучката на Тодор Берберов, Биляна Карастоянова не успя да присъства.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 * На 6 октомври 2022 година в Националната Художествена Галерия беше открита изложбата "Колите, с които нахлухме в капитализма". ​
    Изложбата е създадена за Европейския месец на фотографията в Братислава през ноември 2021 г., като сега може да бъде разгледана и в София до 27 ноември 2022г. Автори на изложбата са Борис Мисирков и Георги Богданов. Тяхно дело е и едноименният документален филм.
      Биляна Брайкова Карастоянова беше представена от фотографите с нейният личен ретро автомобил марка ВАЗ, модел 21051 със студийна фотография на фона на емблематичния американски път " Road 66", който свързва Санта Моника в Калифорния с Чикаго в Илинойс.
         Националната художествена галерия издава като допълнение малка книжка, където са представени снимките и инсталациите от изложбата. Тя може да бъде закупена в книжарницата на галерията.


https://bta.bg/bg/news/bulgaria/339278-izlozhba-kolite-s-koito-nahluhme-v-kapitalizma-shte-bade-otkrita-v-dvoretsa-n

https://bnr.bg/post/101716532/izlojba-kolite-s-koito-nahluhme-v-kapitalizma
​​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 През месец май 2022 година Биляна беше поканена от д-р инж. Цветанка Апостолова, директор на Националната Професионална Гимназия по Полиграфия и Фотография, да участва като председател на Училищната комисия за провеждане и оценяване на държавния изпит по практика на професията за специалност "Фотография", професия "Фотограф". Освен в оценяването на зрелостниците Биляна се включи в учебен урок по "История на фотографията", като проведе лекция на 11 клас в професионалното училище.
​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
     *   Това е семейната къща и лятно ателие на семейство Карастоянови. Отдалечена е 5 км. от тогавашните граници на град София. Когато е построена през 1910 година се е намирала в село Бояна, местността Текето.
      Имотът е закупен 1906 година, самата къща е построена 1910 година. Подарена е от Дядо Димитър на съпругата му Баба Райна. Вилата се е казва „Аврора“. Тя е в модерен стил за времето си, украсена с богати орнаменти, с флорални мотиви, голям двор (25"декара) с много разстителност, с беседка, естествен извор и чешма. Това е била една от най-красивите къщи в района. По фасадата на къщата има изящни релефи на женски фигури и ръчно ковани железни орнаменти. Била е обзаведена богато с виенски мебели, просторна, с много прозорци и красива вътрешна вита стълба.
      Чести гости на семейството са известни артисти, художници, музиканти и интелектуалци, които са сред приятелите на Дядо Димитър и Баба Райна.
     Една много романтична семейна история също води началото си от тази къща. През началото на 20-те години на ХХ век (около 1924 г.) моята пра-баба Божанка се запознава с пра-дядо ми Божидар на вратата на къщата в Павлово.
     Докато са на училищен излет в Княжево, прибирайки се към София, Баба Божанка решава да помоли за малко вода от чешмата в двора. Дядо ми отваря вратата и те се влюбват от пръв поглед един в друг. И остават все така влюбени до края на дните им.
 
     Стените на къщата помнят не една семейна история, тук е родена и отраснала моята скъпа Баба Рени… А сега този прекрасен паметник на културата просто изчезва пред очите ни!
Вижте повече в репортажа " 5 минути след новините" по телевизия ONAIR!
​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 5 април 2022 година беше излъчено предаването "Вечерта на Иван Кулеков" по телевизия 7/8 с участието на Биляна Брайкова Карастоянова. 
   В  него пред репортера Николай Терзийски, Биляна разказа интересни истории за фотографската фамилия Карастоянови. Вижте повече във видеото:
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 * На 25.02.2022 г. в 18:30 часа по случай 161 години от рождението на Негово Величество Цар Фердинанд се състоя представяне на книгата " Непознатият фотограф Георг Волц". Събитието се проведе в къщата на улица "Мургаш" №6, в която е живял дипломатът и общественика генерал - лейтенант Стефан Паприков, флигел-адютант на Негово Величество. Книгата беше представена от автора й - Биляна Карастоянова, историка д-р Андрей Захариев и Росен Ненов, който ни запозна подробно с процеса по ретуш на фотографиите от книгата. За доброто настроение, чрез създаване на музикална атмосфера се погрижиха двама млади музиканти: Виктория Боянова (пиано) и Александър Велянов (Цигулка).
Изключителни благодарности към любезната домакиня                                                                                                                          на къщата: г-жа Зоя Паприкова-Крутилин.

   Фотограф: Емануила Живкова
              
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    * На 20 януари 2022 година в 18:00 часа в Историческия музей в град Самоков се откри изложбата "Непознатият фотограф Георг Волц". Паралелно се представи монографичната книга за фотографа. Събитието бе представено от директора на музея д-р Веселин Хаджиангелов. Въпреки студеното време към събитието имаше интерес от местните граждани.
           Фотограф: Емануила Живкова
                  Фотограф: Силвио Томов
               Фотограф: Емануила Живкова
            Фотограф: Емануила Живкова
​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
​      * Изложба с творби на легендарния фотограф Георг Волц беше открита на 16 октомври 2021 г. от 14 часа в къщата на Георги Данчов- Зографина в Стария Пловдив. Тя е част от тазгодишните Международни фотографски срещи. Събитието беше представено от Биляна Брайкова Карастоянова, Надежда Павлова и доц. Николай Лаутлиев.
   “Международни фотографски срещи”, родили се преди повече от тридесет години, ежегодно събират в Пловдив професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. 
      Събитието “Международни фотографски срещи” се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година, с партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“ и с подкрепата на програма „Култура“ към Столична община и Фотосинтезис. Организатор на фестивала е фондация „Пловдивско фотографско средище“.
        Изложбата ще остане в Данчовата къща до 31  октомври.

​​​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    * На 17 септември 2021 година се връчиха годишните награди на Столична община за ярки постижения в областта на изкуството. Събитието се състоя в Софийска градската художествена галерия в 16:00 часа. Там бяха отличени творци с принос към София в различни области, сред които литература, театър, музика, визуално-пластични изкуства, художествена фотография, кино, архитектура. 
  На денят на София Биляна Брайкова Карастоянова беше удостоена с награда в графа "художествена фотография" за фотографската книга "Непознатият фотограф Георг Волц".
​Фотограф: Минко Чернев
​​​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* Галерия "Синтезис" представи официалното видео за изложбата и книгата "Непознатият фотограф Георг Волц". Приятно гледане!
​​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
      * На 24 юни 2021 година от 18:30 часа в клуб „Журналист“ в Съюз на Българските Журналисти беше представена книгата „Непознатият фотограф Георг Волц“. На представянето се събраха приятели, съмишленици и журналисти, за да обсъдят книгата и да й се насладят в приятна компания.
      Събитието беше открито от д-р Андрей Захариев, който говори за интересни подробности около личността и творчеството на фотографа.
      Биляна Брайкова Карастоянова и Росен Ненов пък представиха подробности около процеса на работа по книгата и трудностите, които са срещнали.
       Книгата албум „Непознатият фотограф Георг Волц“ събира в себе си голяма част от творчеството на именития български фотограф с германо-френски корени и гръцки произход.
        След дългогодишна работа по дигитализацията на запазения архив на фотографа могат да бъдат видяни  непоказвани досега фотографии.
      Заснетото от Георг Волц  фотографско наследство има висока историческа и художествена стойност, като обхваща едни от най-бурните времена в Трето българско Царство.
      Фотографът Георг Волц остава на поколенията след него множество безценни кадри, някои от тях добре познати, като например снимката на кръга „Мисъл“, а други от тях непознати до излизането на тази книга албум.
        Автор на книгата албум е Биляна Брайкова Карастоянова. Обработката и ретуша на хартиените снимки и стъклени плаки са направени от Росен Ненов.
       Книгата е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц, внучка на фотографа и радетел на френско-българската дружба и сътрудничество. По-голяма част от фотографиите, част от книгата албум са любезно предоставени от внука на Георг Волц - инж. Иван Терзиев.
       В книгата са включени над 900 подробно описани фотографии, биография и родословно дърво на фотографа. А уводните думи са написани от доц. Георги Лозанов и д-р Андрей Захариев.
        Книгата е с твърди корици, луксозно издание, състои се от 328 страници, формат: 70/100/16, печатните коли са: 20,5.
       Графичното оформление, предпечатната подготовка и печата са направени от GLP Printing.
       Книгата е разделена на следните глави: Спомени от фронта на Балканската война, Стара София, Окръг София, Пейзажи от България, Личности, портрети, Събития, Царят и неговото семейство.
     Изданието на книгата албум е двуезично на български и английски език.

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=50319
http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=50274
http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=50186

​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* По Света и у нас за книгата Непознатият фотограф Георг Волц!
​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Предлагаме ви да се насладите на нашата аудио-визуална разходка из изложбата "Непознатият фотограф Георг Волц". ➽
Можете и да посетите и виртуалната изложбена зала на адрес:

https://www.artsteps.com/view/60fbe134e657477bd03ff4aa?currentUser
​​​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
​       * На 17 юни 2021 година в 18:30 часа в галерия „Синтезис“ беше открита официално изложбата „Непознатият фотограф Георг Волц“. Въпреки голямото количество дъжд интереса към събитието беше голям, а опашката от желаещи да присъстват се простираше и на тротоара пред галерията.
    С встъпителни думи доц. Георги Лозанов представи творчеството на великия фотограф Георг Волц. Той обрисува с думи снимките, които могат да се видят в изложбата до 11 август.
    Домакин и куратор на изложбата беше г-жа Надежда Павлова. Авторът на едноименната книга и куратор на изложбата Биляна Брайкова Карастоянова също беша част от представянето на събитието.
    Представител на печатницата GLP Printing, благодарение на която книгата албум е факт беше Даниеле Индако. Той е брат на покойната Франсоаз Мари Режин Волц, внучка на фотографа Георг Волц и радетел на френско българската дружба и сътрудничество. Изложбата и книгата албум са в нейна памет.
     На събитието присъства Негово Величество Цар Симеон II. Той посети галерията преди откриването на изложбата и с интерес разгледа представените фотографиите, съпроводен от Биляна Карастоянова и Надежда Павлова, а след това присъства и на официалната част. Негово Величество получи от инициатора на проекта Биляна Карастоянова книгата албум с над 900 броя непоказвани фотографии на Георг Волц.
    На събитието присъства посланикът на Франция за България г-жа Флоранс Робин, г-жа Биляна Генова - директорът на дирекция „Култура“ към Столична община, д-р Андрей Захариев, искуствоведа Ружа Маринска, д-р Тихомир Мустаков, фотографът Иво Хаджимишев, фотографите Цветан Томчев и Зафер Галибов, както и много други обществено значими личности и представители на медиите.
     Също така дойдоха и представители от фамилията Волц – внукът на Георг Волц инж. Иван Терзиев и неговото семейство, както и ст. н. с. д-р Маргарита Джарова.
     Изложбата включва над 100 броя фотографии от творчеството на Георг Волц. Това е първото задълбочено представяне на работата на един от най-значимите български фотографи от края на XIX и началото на XX век, а след 1905 г. става придворен фотограф на княз Фердинанд I. Изложбата обхваща периода от 1900 г. до началото на на Първата Световна война. Освен непоказвани до този момент фотографии на Георг Волц от Балканската война, тя включва и снимки от стара София, пейзажи от различни места в България и първите въздушни панорамни снимки на България, направени от фотографа с аероплан. Архивът на фотографа включва и репортажни кадри от важни събития от периода на Трето Българско Царство като: обявяването на Независимостта на България, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на храм-паметника Св. Александър Невски и голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица.
     В изложбените зали са изложени оригинални стъклени фотографски плаки от семейния архив на Георг Волц, вестник „Илюстрацион“, на чиято корица е известната снимка на Н.В. Цар Фердинанд на калето в Кавала, както и оригинални хартиени снимки на фотографа от Балканската война.
     Изложбата се осъществява с подкрепата на фонд „Култура“ към Столична община и незаменимата помощ на Емануила Живкова от фондация "Таратанци".
Фотограф: Валентин Ваклинов
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
        *          Имаме удоволствието да Ви съобщим добрата новина, че дългоочакваната книга-албум за фотографа Георг Волц и фотографската изложба към нея се намират във финална подготовка.
         След дълга и усърдна работа зрителите и читателите ще могат да се насладят на изяществото и колорита във фотографиите на един от най-значимите български фотографи от началото на ХХ век.
          Неговият документален фотографски очерк обхваща периода от 1900 до началото на Първата Световна война. Ще имате уникалната възможност да видите непоказвани до сега изображения от Балканските войни, Стара София, пейзажи от цяла България, както и незабравими кадри от историята на Трето Българско Царство.
Композицията в кадровото пространство, която Волц е направил е поразяващо точна, създавайки чувство за дълбочина на кадъра и изграждайки пластиката на изображението.
         Ще се потопите в невероятния разказ, който кураторите Биляна Карастоянова и Надежда Павлова са ви подготвили в изложбената зала на Фотосинтезис. Ще имате възможността да разгледате първите въздушни панорамни снимки на България, направени от фотографа с аероплан.
         В залите ще бъдат представени фотографски кадри от обявяването на Независимостта, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на храм-паметника Св. Александър Невски, голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица и много други значими събития от българската история.
       Ще представим непоказвани портрети на Негово Величество Цар Фердинанд I и семейство му, известни личности, военни, както и непринудени фотографии  от живота и бита на българското население.
          Относно фотокнигата д-р Андрей Захариев казва: „Тя в действителност е извънредно ценна и заслужава напълно да й се признае изключителност. Защото разкрива в пълнота пред погледа ни невероятно богатото и ценно както в документален, така и в художествен план наследство на един феноменален фотограф.“       
       А за фотографиите Георги Лозанов допълва: „Символическият преход от видимото към невидимото осигурява дълбочината в посланието на кадрите му – това, което виждаш в тях, те кара да се замислиш за онова, което остава отвъд уловения миг, и да усетиш онова, което остава отвъд човешкия опит.“
    Биляна Брайкова Карастоянова осъществи нелеката задача да обработи хиляди фотографски плаки и хартиени снимки, да ги опише и събере всичко най-значимо в монографичен портрет за Непознатият фотограф Георг Волц.
        Това не би било възможно без любезната помощ на внука на Георг Волц - инж. Иван Терзиев, който през всички тези години е успял да съхрани стъклените плаки на великия фотограф.
       Процесът на дигитализацията и тяхното по-нататъшно съхранение са от огромно значение, за да могат да достигнат непокътнати до следващите поколения. Огромен принос за обработката и ретуширането на сканираните кадри има Росен Ненов.
        Фотографската изложба не би могла да се осъществи без незаменимата помощ на Емануила Живкова и културната организация „Таратанци“.  
         Изложбата е част от 12 Европейски месец на фотографията 2021 към Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е финансирана от програма „Култура“ към Столична община.
         Проектът е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц (1948-2017), внучка на Георг Волц, радетел на френско-българската дружба и сътрудничество.
         Официалното откриване на изложбата ще се състои в 18:30 часа на 17 юни в галерията на Photosynthesis, намираща се на булевард „Васил Левски“ 57 в град София. Всички, които имат желанието да посетят изложбата са добре дошли. Тя ще продължи до 11 август.

Официална фейсбук страница:  https://www.facebook.com/georgwolz


Официална страница Галерия Синтезис:   https://photosynthesis.bg/statia/Nepoznatiat-fotograf-izlozhba-s-fotografii-na-Georg-Voltz.html
Фотографът Георг Волц с децата му - Симоне и Роберт.
                    Негово Величество Цар Фердинанд I
                 в парадна униформа, около 1910 година.
                      Портрет на Княз Борис Търновски.
Историята на Трето Българско Царство продължава!
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 26 Декември 2019 година Българска Национална Телевизия отбеляза своя 60-ти
юбилей. ЧЕСТИТО!!!
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
   *  На 15 октомври 2019 година се състоя  Работилница по улична фотография с лектор Биляна Брайкова  Карастоянова. Събитието беше организирано от ''SlavConf." и се проведе в "Sophia LAB".
        На него участниците се запознаха с пластиката на този фотографски жанр, с творчеството на неговите най-големи майстори, а също така имаха възможност да заснемат свои снимки на улицата, които после да бъдат дискутирани в творческия панел.
Още информация може да намерите на следните адреси:
https://www.facebook.com/events/426526661335331/
​https://slavconf.com/workshops/
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
      *   Излязоха два поредни броя на списанието за ретро автомобили "Автокласика и Мотоциклети".
      В броя от Юли-Август месец 2019 година е публикуван пътепис за пътуването на фотографката до Москва и Санкт-Петербург с ретро возилото "ВАЗ 2105". Както и снимки от Ретро Парада за Спасовден, който се провежда всяка година.
     А във второто списание от Септември месец 2019 година, читателите могат да се потопят в атмосферата на националния събор на Лада Клуб България, който тази година се проведе на 22 юни в местността Узана.
Фотографиите към статиите и в двата броя са дело на Биляна Карастоянова.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 22 май 2019 година във фоайето на Университетска библиотека   „Св. Климент Охридски”  се откри изложбата:  „Път към Бога”- Възрожденският Самоков - град на ковачи, зографи и печатари. Бяха изложени ценни книги от хранилището на библиотеката, както и щампи от Историческия музей – Самоков.  В експозицията бяха показани ръчно печатани и изографисани книги от Никола Карастоянов и неговите синове, както и от други знатни самоковски фамилии като тази на Доспейския и Зографския род.
Биляна  с майка си  Виргиния пред експонати от изложбата.
Представяне на изложбата във фоайето на библиотеката.
"Пасхалия" напечатана от Никола Карастоянов.
"Ерминия" напечатана от Никола Карастоянов.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
     * На 19 октомври 2018г. Биляна Брайкова Карастоянова взе участие в международния форум "SlavConf. - Desire of Creating", разглеждащ проблемите, бъдещото развитие и възможностите в сферата на кино индустрията, продуцентството, сценаристиката и документалистиката в България.  
  Събитието се състоя в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и беше насочено към студенти, докторанти, преподаватели, организации, управители и лицата в образователния сектор.
  ​В дискусионния форум в панел ''Кино'' взеха участие още доц. д-р Огнян Ковачев, д-р Деян Статулов и д-р Георги Стайков.
* На 17 октомври 2018г.  се проведе лекция за смисъла на репортажно-документалната фотография с лектор Биляна Брайкова Карастоянова. Събитието  се състоя в зала "17 ноември" в Националния Студентски дом. Повече информация може да се намери на следните адреси:
https://slavconf.com/photography-workshop-2018/
https://facebook.com/events/2446713405368772/
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 18 юли 2018 година се откри изложбата "Върхове", състояща се от непоказвани до този момент пейзажни фотографии от Димитър Карастоянов. Събитието се проведе в музея на фотографията в Казанлък. Официални гости бяха наследниците на фамилията Карастоянови. 
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* На 27 февруари 2018 година  в "Фотосинтезис" проф. д.и.н. Анна Топалджикова представи своята книга "ОТЛИТАЩОТО ВРЕМЕ.  Лъч светлина през обектива.
Фотографската фамилия Карастоянови". 
Анна Топалджикова е пра-внучка на Иван Карастоянов и близка приятелка и роднина на Биляна и Виргиния Карастоянови.
Романа представя един интересен прочит на историческите събития, свързани с фамилията Карастоянови. Завладяващ документален разказ, преплетен с фикция и родова памет, богато визуализиран.   
​Част от снимковия материал в книгата, свързан с Божидар Карастоянов, е предоставен от Биляна и Виргиния. Събитието беше отразено с фотоапарат от  Биляна Карастоянова.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 *  На 18 май 2017г. от 18 часа в филмотечно кино "Одеон"  се проведе официалната премиера на филма "Карастоянови- два века през обектива". Опраторскатата работа и режисурата във филма са дело на Биляна Брайкова Карастоянова, а монтажът на Деннис Тодоров.
     Освен него беше прожектиран и документалният филм " Дългият път на тютюна", където оператор и режисьор е Бончо Карастоянов.
     Също така във фоайето на киното бяха изложени фотографии от снимачния процес на филма "Данка" и други емблематични български филми, чието операторско майсторство е дело на Бончо Карастоянов. Така че зрителите се насладиха както на филмовата програма, така и на фотографската изложба, придружена с чаша вино.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 


​* На 27 април 2017 година от 18:00 часа в Националната Художествена Галерия беше официално открита дългоочакваната изложба: "Карастояновите- Основоположници на българската фотография". Изложбата е организирана от фотографа Иво Хаджимишев, с подкрепата на семейство Гипсън. 
     На изложбата са представени непоказвани до сега снимки на цялата фотографска фамилия, подредени в няколко зали на различна тематика. Има както семейни снимки на царската фамилия, така и изгледи от стара София, репортажни и художествени снимки, част от визуалната история на България. В една от залите са подредени и автентични фотографски оригинали на твърд картон.
     В изложбата за първи път е показан специално направеният филм, дело на пра-внучката на Божидар Карастоянов. Филмът "Карастоянови-два века през обектива" ще се прожектира на специален екран в изложбата, заедно с визуалната презентация от изложбата, също дело на Биляна Брайкова Карастоянова. 
      На представянето на изложбата присъства и Негово Царско Величество Симеон III, както и други интересни личности, част от културния живот на столицата.
      Изложбата ще може да се види до 11 юни 2017г. в НХГ София, а по-късно и по другите градове на които ще гостува.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________* На 21 март 2017 започнаха курсовете по Видео обучение на природозащитната организация "За земята". Те ще продължат един месец, като идеята е присъстващите да придобият основни знания за изграждането на аудио-визуалната среда в един филм. Преподавател по основи на композицията и експозицията, работа със снимачна техника, движение на камерата и режисура е Биляна Брайкова Карастоянова. Обучението ще бъде до 25 април 2017г., като на финала му всяка от предварително формираните групи ще представи свой завършен проект.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


​* На 8 април 2012г. беше представена пред публика първата самостоятелна изложба на Биляна Брайкова Карастоянова. В нея са показани снимки от Италия и снимки на животни.
​________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 


* В град Кюстендил на 26.08.2011г. се проведе аудио-визуалната платформа за изкуство- "Art elements". На градския площад Велбъжд можеше да се видят боди арт, брейк денс и други модерни изкуства. Под звуците на електронна музика беше представена и фотографска изложба, в която взе участие Биляна Брайкова Карастоянова. Снимките бяха на тематика, свързана с модерната и младежка визия на фотографското изкуство. Изложбата ще гостува на града в продължение на един месец.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

* На 17 Декември 2008 г. се състоя Фотоизложба по случай 120 годишнината на Университетската библиотека " Св. Климент Охридски". В нея участваха както снимки на Биляна Брайкова Карастоянова, така и снимки от архива на Божидар Карастоянов. Изложбата се намира в заемната служба на библиотеката и ще бъде постоянна експозиция.